Japonia kupi polską wieprzowinę z 13-tu województw
Treść
Japonia kupi polską wieprzowinę, jednak tylko z 13-tu województw. Rząd tego kraju uwzględnił regionalizację w Polsce i zezwolił na eksport mięsa poza trzema województwami – mazowieckim, podlaskim i lubelskim.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi konsultowało się również z rządem chin ws. zdjęcia embarga na eksport mięsa. Kierownictwo resortu liczy, że nastąpi to w ciągu kilku miesięcy.
Polscy rolnicy nie mogli eksportować swojego mięsa do Japonii od ponad dwóch lat. Eksperci wskazują, że zielone światło, jakie dało Tokio pomoże w rozmowach z innymi krajami.
Witold Choiński, prezes związku „Polskie Mięso”, przyznaje, że to początek trudnej drogi powrotu polskiej wieprzowiny na japoński rynek.
– Czeka nas dosyć dużo pracy nad odzyskaniem tego rynku, ponieważ rynek nie lubi próżni. Wobec tego, brak na tym rynku naszego mięsa przez ostatnie dwa lata – nawet więcej – spowodował, że musimy na nowo powalczyć o ten rynek. Rynek japoński jest dobrym rynkiem, my eksportowaliśmy tam znaczące ilości mięsa. Jeszcze przed embargiem, które było wprowadzone z powodu wystąpienia w Polsce przypadku ASF-u, rynek japoński był jednym z większych odbiorców naszego mięsa wieprzowego. Chyba był to wtedy trzeci odbiorca, jeśli chodzi o kraje trzecie – powiedział Witold Choiński.
Polska wieprzowina będzie promowana na targach w Japonii. Nasz kraj będzie reprezentować związek „Polskie Mięso”.
Regionalizacja w Polsce jest wynikiem wciąż występujących przypadków wirusa afrykańskiego pomoru świń wzdłuż wschodniej granicy. Po wykryciu choroby w 2014 r. niemal wszystkie kraje pozaunijne wstrzymały zakup polskiej wieprzowiny.
W ocenie ekspertów, przyczyną pojawienia się ASF na terenie Polski były zakażone tym wirusem dziki, które przywędrowały z Białorusi.
Polska ma zbudować ogrodzenie na granicy z Białorusią, które ma zapobiec migracji dzików. Resort rolnictwa zapewnił już środki na ten cel. Koszt inwestycji to 130 mln zł.
RIRM
Źródło: radiomaryja.pl, 2 września 2017
Autor: mj